vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

60-10-28-14

Metković, 5.2.2008. - Šezdeset godina braka, desetoro djece dvadeset osam unuka i četrnaest praunuka (zasad) je bilanca šezdeset-godišnjeg zajedničkog života Martina i Nedjeljke Marušić iz Pruda.

  Prošle nedjelje oni su, skupa sa svojim najbližima, proslavili dijamantni pir. Nakon što je nedjeljna proslava prošla mi smo ih posjetili u njihovu domu.
- Ja i Martin imamo desetero djece, 28 unuka i 14 praunuka. A ako bude sve u redu za koji mjesec dobit ćemo i 15-to praunuče - ponosno nam je ispriča baka Neda koja je bila jedinica u roditelja, dok je djed Martin imao i brata.
  Njihova ljubav započela je nakon Martinovog povratka iz vojske te okrunjena brakom 3. veljače 1948. u župnoj crkvi sv. Vida u Vidu. Vjenčao ih je don Frano Bego.
Kako se tada živjelo objašnjava nam djed Martin. - U prvih dvadeset godina braka Neda je rodila svu našu djecu, a najteže nam je bilo do 1960. kada sam se zaposlio. Imali smo puno zemlje, ali zemlju je trebalo raditi tako da sam obitelj uzdržavao na motici. Sadili smo i do 8 tisuća struka duhana, a sav posao smo radili ja i moja Neda. Živilo se od zemlje i na zemlji. Neda je svu našu dicu othranila iz prsiju. Nije bilo ni medolina ni čokolina, a bešika se nosila s nama na polje. Kada bi dite zaplakalo, Neda bi ostavila posao i išla ga podojiti. Kada su dica poskočila, počela su nam pomagati, pa je bilo puno lakše. – priča nam did Martin čije je zdravlje narušeno teškim životom.
  Kako je posao s duhanom bio sve manje isplativ, djed Martin se odlučio zaposlit na državnom poslu pa je radeći u Luci Metković u invalidsku mirovinu otišao 1977. Aktivan do prije desetak godina, danas Martin uglavnom vrijeme provodi sa svojom Nedjeljkom kod kuće. A živeći sa sinom Vojislavom i nevjestom Stanom te njihovih četvero djece, uz stalne posjete ostalih članova obitelji život im nije ni malo dosadan.
  U crkvi Sv. Ivana, pred župnikom don Stankom Vrnogom, bračni par Marušić izreko je svoj treći zavjet. Kako je tijekom propovijedi rekao don Stanko, Martin i Nedjeljka mogu svima, a posebno mladima, biti primjer jer 60 godina braka nije malo i rijetko tko danas to dočeka. A prema riječima bake Nede ljubav i razumijevanje recept su za uspješnu i dugu bračnu vezu.

Did Martnin babica
  Od desetero djece u obitelji Marušić, samo troje rodilo se u rodilištu. Ostali su rođeni kod kuće, a osim najstarije Kate koju je porodila seoska babica, ostale je porodio did Martin.
- Ma nije to ništa strašno. Moj posao je bio da primim dite, odrežem i zavežem pupak te zamotam u toplu deku. Sve ostalo radila je Neda. - objašnjava did Martin.