vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Još jedna donacija iz Francuske

Metković, 2.2.2008. - Jučer je u Udrugu osoba s tjelesnim invaliditetom „Prijatelj“ iz Francuske došla druga vrijedna donacija ortopedskih i drugih pomagala za osobe s tjelesnim invaliditetom.
Kao i prije dvije godine, akciju je u francuskom gradu Luconu proveo Metkovac Ilija Tošić koji više od 40 godina živi u Francuskoj. Do suradnje između „Prijatelja“ i gospodina Tošića došlo je putem interneta, odnosno naše web stranice, gdje su bile objavljene informacije o radu Udruge koje je Tošić, i sam invalid, pročitao te odlučio pomoći.

- Nakon što je uspio stupiti u kontakt s nama, dogovorena je prva donacija u kojoj smo dobili, između ostaloga, osam ortopedskih kreveta te 27 invalidskih kolica, od čega 7 na elektromotorni pogon. Ta kolica smo distribuirali diljem Dalmacije svima onima kojima su bila neophodna čime smo veliki broj osoba s invaliditetom uspjeli izvući iz kuća. Sve to nam je bio podstrek za novu akciju koju upravo provodimo pod nazivom „Za Metković bez prepreka“. – rekao nam je Antiša Puljević, predsjednik „Prijatelja“.
Kako je organizacija prve donacije bila uspješna, uslijedila je i ova najnovija. Na području doline Neretve ima veliki broj osoba kojima su neophodni ortopedski kreveti, ne samo invalidima nego i starim i nemoćnim osobama. Kreveta je ovom prigodom stiglo dvanaest, a već ih je pet zauzeto. Najvrjednija donacija je svakako dizalo kojim se invalidska kolica podižu na prvi kat. Kome će biti ugrađeno, odlučit će se naknadno. Sva ta vrijedna oprema sigurno će doći do najpotrebitijih bez obzira gdje živjeli. Tako su, primjerice, jedna elektromotorna kolica iz prošle donacije završila u Podravskj Slatini. Udruga „Prijatelj“ ta pomagala ugovorom daje na korištenje na potrebno vrijeme, nakon čega se ona vraćaju te prosljeđuju nekome drugome.
Donaciju iz Francuske doveo je kao i prošli put Branimir Baće iz Metkovića, a troškove prijevoza u iznosu od 20 tisuća kuna pokrit će Grad Metković.
- Mi iz „Prijatelja“ posebno se zahvaljujemo špediteru g. Đugumu i Carinskoj ispostavi Ploče koji su nam maksimalno izašli u susret pa smo čitavu papirologiju uspjeli srediti za manje od dva sata. – rekao nam je Antiša Puljević.