vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Kako u seoski turizam

Metković, 1.2.2008. - U organizaciji Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, jučer je u hotel-restoranu Villa Neretva održana radionica na temu Program edukacije za seoska obiteljska gospodarstva koji se provodi u sklopu projekta „Razvoj ruralnog turizma u južnoj Dalmaciji i pograničnom području BiH“.
Svrha tog Programa, koji se financira iz programa CARDS 2004 Cross Border Co-operation, je unapređenje postojeće ponude i promicanje znanja o suvremenim trendovima seoskoga turizma, poboljšanje suradnje turističkih operatera s lokalnim poduzetnicima te unapređenje promocije ruralnih turističkih destinacija.
O razvoju ruralnog turizma govorio je predavač Robert Bačac koji posjeduje višegodišnje praktično iskustvo u turističkom sektoru, a u svome profesionalnom radu naročito se fokusirao na razvoj ruralnog turizma pa je autor niza stručnih radova s toga područja. Bačac trenutno operativno vodi novoosnovani Konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre - Ruralis. Teme o kojima je govorio na radionici bile su kako organizirati seosko domaćinstvo, dodatna ponuda, pravni propisi, izvori i načini financiranja, povezivanje domaćinstva s tržištem, marketing i mnoge druge.
Osim za područje doline Neretve, program edukacije u posljednja četiri dana održan je još u Stonu, Dubrovniku te Župi Dubrovačkoj. Prema dostupnim informacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno se agroturizmom bavi 25 domaćinstava i to u Dubrovačkom Primorju, na Elafitim, u Konavlima, na Korčuli i Pelješcu. Zanimljivo je kako među tim podacima nema onih o dolini Neretve jer, koliko znamo, tim poslom se bavi obitelj Crnčević u Kutima. U svakom slučaju dolina Neretve s okolnim brdskim područjima pruža velike mogućnosti upravo za razvoj ruralnog turizma.