vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Sanacija deponija početkom veljače

Metković, 23.1.2008. - U prostorijama „Metković“ d.o.o. za komunalne djelatnosti danas je potpisan Ugovor o obavljanju radova na sanaciji Gradskoga odlagališta otpada na Dubravici. Nakon raspisanog Natječaja stručno povjerenstvo, temeljem prihvatljive cijene i referenci, između četiri ponuditelja odabralo je vinkovačku firmu „Eurco“ d.d.
U ime Komunalnoga poduzeća ugovor je potpisao direktor Željko Mordžin, a u ime Vinkovčana gđa Marija Sojčić, dipl. inž. građ. Kako u Ugovoru stoji prvi strojevi na buduće gradilište stižu već početkom veljače, a radovi vrijedni oko 11,5 mil. kuna trebali bi biti gotovi za godinu dana.

Radi se o kompliciranu zahvatu jer će se tijekom građevinskih radova odlagalište i dalje normalno koristiti. Najprije će se sanirati stare naslage otpada preko kojih će se, nakon zbijanja, položiti odgovarajuće folije i zemlja čime će se spriječiti procjeđivanje vode i zagađenje podzemlja. Na polovici, od ukupno četiri ha, gradit će se novi deponij prema najsuvremenijim propisima zaštite okoliša. Na dno iskopanog bazena najprije će se postaviti sloj gline preko kojega ide zaštitna folija. Otpad će se odlagati u slojevima, zbijati te prekrivati folijom i zemljom. Oko cijeloga odlagališta bit će sagrađen obodni kanal za prikupljane procijeđenih voda koje će se nakon pročišćavanja vraćati na odlagalište kako bi se proces truljenja otpada pospješio. Na taj način odlagalište će se moći eksploatirati do 2015. do kada bi trebalo biti završeno Središnje županijsko odlagalište. Odlagalište na Dubravici imat će sve prateće objekte za osoblje kao i reciklažno dvorište, bazen za dezinfekciju kotača vozila na ulazu i sl.