vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Petsto osamdeset šesti rođendan

Metković, 17.1.2008. - Za 20. srpnja, blagdan Sv. Ilije kada Metković slavi Dan grada svi znamo. Većina nas zna i za godinu 1422. kada se prvi put u, dosad poznatim, dokumentima spominje Metković. No, većini je nepoznato da je to upravo na današnji dan.
Prikupljajući građu za svoj magistarski rad dr. Ivan Jurić, tada profesor povijesti u SŠC „Petar Levantin“ u Metkoviću, naišao je 1982. u Državnom arhivu u Dubrovniku na (dosad) najstariji dokument u kojem se spominje ime našega grada.

Prijevod sa latinskoga je sljedeći:

1422. dana 17. siječnja
Ser Mato Getaldić pred plemenitim i mudrim gospodinom dubrovačkim knezom ser Vlahom Sorgo potužio se protiv Pera Primića i Stanka Sladinovića carinika iz Neretve, zato jer su ovih proteklih dana rečeni carinici oduzeli njemu ser Matu, zbog krijumčarenja, kako navode sami carinici, jednu barku opremljenu svom svojom potrebnom opremom i povrh toga sve niže navedene, stvari, to jest:
tri bačve pune vina: ukupno 101 vjedro vina,
u novcu dakle trideset velikih perpera,
tri vreće žita pune zobi,
deset praznih vreća,
jednu sklavinu (grubi pokrivač) vrijednosti tri i pol perpera.
Sve pak gore spomenuto, njemu ser Matu, naprijed navedeni bijahu uzeli na rijeci Neretvi pod Metkovićem.
 

Vukoš patron barke
Dragiša njegov mornar
Pribil Kutelarić
Antoje Radovčić
Šiša Kopitović
Dubrovački knez sa svojim vijećem poštovanom našem Stanku Sladinoviću.
 

(na margini)
Tužba Stanka zabilježena u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422.
 

Iz dokumenta se ne vidi jesu li rečeni trgovci plovili uz Neretvu ili niz Neretvu, ali je očito da se u blizini nalazilo trgovište (Drijeva). Isto tako se može zaključiti da je tzv. meka granica postojala i u to pred tursko doba, bez obzira na to što su u ovom slučaju carinici uhvatili trgovce u navodnom krijumčarenju.