vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Još jedan uspjeh matematičara Gimnazije Metković

Metković, 14.1.2008. - Od oko 13.000 učenika drugih razreda gimnazija, koji su u veljači prošle godine polagali nacionalni ispit (rezultati nedavno objavljeni), samo 59 ih je imalo stopostotni učinak iz matematike. Među njima našli su se Ines Jakić i Igor Šimić, učenici II. C razreda matematičkog usmjerenja metkovske Gimanzije.
Mi smo ih danas, prvi dan nastave u drugom polugodištu, posjetili u njihovoj školi. O Igoru smo već pisali kada je u svibnju prošle godine selekcija Gimnazije Metković na matematičkom natjecanju „Otvoreno prvenstvo Istre“ uvjerljivo zauzela prvo mjesto. Igor je izrazit matematičar. Kaže da je u stanju potrošiti i cijeli dan kako bi riješio neki matematički problem. Stoga je možda razumljivo da je na testu iz hrvatskoga jezika imao lošiji učinak. Za razliku od njega, Ines je i iz hrvatskoga postigla visokih 94 posto.
Njihova razrednica i mentorica prof. Ljiljana Jeličić kaže da se radi o djeci koja matematiku zaista razumiju i da uvijek pronađu najbolje (često i najjednostavnije) rješenje. Profesorica Jeličić zadovoljna je i ostatkom toga razreda, jer ih je velik dio na testu za Ines i Igorom zaostao samo jedan do dva postotna poena.
Najviše učenika sa stopostotnim rezultatom iz matematike, njih 14, imala je XV. Gimnazija Zagreb (MIOC), no ako se zna da tamo nastavu pohađa čak devet drugih odjeljenja matematičkoga usmjerenja, tada je uspjeh našeg dvojca iz jedinog matematičkog odjeljenja metkovske Gimnazije još veći.
Kuriozitetan podatak sa prošlogodišnjeg nacionalnog ispita iz hrvatskoga jest da je u cijeloj državi samo dvoje učenika test riješilo sto posto. Jedna učenica Gimnazije Metković sa 99,5 % tome se približila na samo pola poena. Čestitamo učenicima i mentorima!