vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Praznici

Metković, 8.1.2008. - Završili su (državni) praznici tijekom kojih su se su darivali i poslovni partneri. Jedan od standardnih darova bili su razni rokovnici. Mi smo zavirili u jedan u kojemu se na početku nalaze razne korisne informacije kao što je kalendar državnih praznika u većini europskih zemalja. Koja država ima najviše prazničkih dana? Ni sami nismo vjerovali. Njemačka ih ima čak 18.
Od dvadeset pet europskih država, što su navedene u tom rokovniku, Hrvatska je sa 14 prazničkih dana u zlatnoj sredini skupa s Bosnom i Hercegovinom i Švicarskom. Uz Njemačku „najprazničkije“ zemlje su Portugal sa 17 te Finska i Slovačka sa 16 dana. Začelje, s osam dana, drže Crna Gora i Makedonija, dok se Rusi i Britanci mogu pohvaliti s jednim danom više.
Zanimljivo je da najviše prazničkih dana u jednom mjesecu ima Bosna i Hercegovina. U siječnju njima praznici „odnesu“ šest dana. Tijekom godine najdulje bez praznika žive Nizozemci i Norvežani. Kod njih od 12., odnosno 17. svibnja pa do Božića uopće nema državnih praznika.