vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Aktivnosti Ogranka Matice hrvatske Metković

Metković, 3.1.2008. - Usprkos kroničnoj nestašici novca Ogranak Matice hrvatske iz Metkovića uspio je i prošle godine napraviti veliki broj vrijednih kulturnih projekata. Uz četiri izložbe, i to akademskih slikara: fra Petra Perice Vidića u svibnju, Jürgena Mitranskyja u srpnju, Bane Milenkovića u rujnu te akademskog kipara Kuzme Kovačića u studenome, Ogranak je pomogao i prilikom postavljanja mozaika akad. slikara Vatroslava Kuliša te oltara akad. kipara Petra Barišića u crkvi Sv. Frane u Metkoviću.
Osim izložaba Matica se bavila i izdavačkom djelatnošću. Tako je u ožujku iz tiska izašlo drugo izdanje razglednica Metkovića s početka 20. st., a u prosincu je predstavljena knjiga „Povijest Crkve u Hrvata“ autora don. Mile Vidovića. Iako osim nedostatnih sredstava iz gradskog proračuna Matica nema drugih stalnih prihoda, zahvaljujući sponzorima i dobroj suradnji s gradskom upravom, dopredsjednik metkovskog ogranka Ratko Krstičević najavljuje i ove godine veliki broj projekata.
– Kao i do sada nastavljamo sa svojom djelatnošću. Obavili smo razgovore s akademskim slikarima Franom Radakom, Stipom Nobilom i Gorkim Žuvelom. Pripremamo i nekoliko novih izdanja, a razgovor je obavljen i s Jelenm Hekman za drugo izdanje knjige „Ave Narona“, autora dr. Emilja Marina, trenutno veleposlanika pri Svetoj Stolici. – rekao nam je Ratko Krstičević.
Zahvaljujući metkovskom Ogranku Matice hrvatske značajno je obrađena i sakralna povijest doline Neretve. U posljednjih deset godina u njihovoj nakladi izašlo je pet knjiga sakralne tematikom i to: 1998. „Sakralni objekti u dolini Neretve“, 2000. „Don Radovan Jerković, život i djelo“, 2002. „Josip Marija Carević biskup dubrovački“, 2005. „Svećenstvo i redovništvo iz doline Neretve“ te posljednja iz 2007. „Povijest Crkve u Hrvata“.