vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

Završni skup koalicije HSS-a i HSLS-a

Metković, 23.11.2007. - Večeras je u Metkoviću održan završni predizborni skup koalicije HSS-a i HSLS-a za X. izbornu jedinicu na kojem je završnu riječ dao nositelj liste Stipo Gabrić Jambo.
Pred oko sedamsto članova i simpatizera, koji su se nalazili u dvorani kazališta te pred videozidom u Galeriji GKS-a, na skupu su govorili Ivo Mujo, Mira Buconić, Ante Dodig, Tonći Božanić i Ivana Prović.


Nositelj liste Gabrić još jednom je ponovio najvažnije stvari iz predizborne kampanje. Jedna od najvažnijih je decentralizacija, naročito financijska gdje se koalicija zalaže za 2 i pol puta veće proračune gradova i općina. – Do 1995. bio je rat i normalno je bilo da je kasa na jednom mjestu, ali već dvanaest godina ova država pljačka gradove i općine otimajući im prihode od poreza koji se ostvare na njihovu teritoriju. Sve zemlje u EU gradovima i općinama ostavljaju od 20 – 30 posto poreznih prihoda, a naša država samo osam. I od tih osam posto četiri posto idu gradu Zagrebu jer je on nerazvijen. To će nova Vlada morati promijeniti kako bi se izbjegla praksa da Vlada našim novcem kažnjava i nagrađuje gradove i općine – rekao je Jambo. Od ostalih važnih pitanja istaknuo je konkretnu financijsku pomoć selu od šest milijardi svake godine, tri za poticaje, a tri za infrastrukturu, minimalnu mirovinu od 1.500 kuna, ukidanje zakona o nula promila, i aktiviranje ZERP-a u potpunosti od 1. siječnja 2007.