vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Sjećanje Vukovar i Škabrnju

Metković, 19.11.2007. - Treću godinu za redom, u organizaciji Grada Metkovića i Udruge tjelesnih invalida Metković, Metkovci su se paljenjem svijeća u gradskom parku prisjetili stradanja Vukovara i Škabrnje.

U ime grada Metkovića okupljenima se obratio Vatroslav Vugdelija, nakon čega je slijedio prigodan program u kojemu su sudjelovali Zbor mladih crkve sv. Ilije, te profesori i učenici Srednje škole Metković.

Ove godine na inicijativu Udruge „Prijatelj“, a posredstvom „Mreže“, krovne udruge invalida Dalmacije, paljenje svijeća organizirano je u još 14 gradova Dalmacije. Dvadeset sedam tisuća svijeća za tu prigodu izradili su članovi „Prijatelja“ u svojoj radionici za izradu svijeća. Novac za parafin donirali su DNŽ i županijski HSS u iznosu od 50 tisuća kuna, grad Dubrovnik, na inicijativu gradonačelnice Dubravke Šuice, 10 tisuća kuna te grad Metković 12 tisuća kuna. Svijeće su građanima po prigodnim cijenama prodavali aktivisti Udruge, a sav prihod od prodaje namijenjen je za tri Vukovarske obitelji koje je preporučio Centar za socijalnu skrb iz Vukovara. Među njima su dvije obitelji branitelja sa po šestero djece te samohrana majka sa četvero djece. Akciji paljenja svijeća i prikupljanja pomoći za tri vukovarske obitelji već u petak se priključila OŠ Don Mihovila Pavlinovića te u subotu navečer članovi metkovske Udruge navijača NK Hajduk.


Lijepo je bilo vidjeti da su mnogi roditelji u park došli sa svojom djecom koja se rata ne sjećaju ili su rođena poslije njega. Hrvatska se barem sjećanjem i poštivanjem mora odužiti svim stradalnicima Domovinskoga rata ne dopuštajući da njihova žrtva padne u zaborav. A past će ne budemo li o svim Vukovarima i Škabrnjama pričali mladom naraštaju. Ne zato da bi mrzili, nego da znaju jer, što će donijeti budućnost nitko ne zna. Sve ono što se posljednjih godina događalo sa Domovinskim ratom i njegovim herojima sigurno nam ne služi na čast. Lako zaboravljamo, relativiziramo činjenice. Postalo je popularno da se na državne praznike ne vješaju zastave, a ako se i izvjese ostanu zaboravljene da ih vjetar kida. Na slici je primjer iz Krvavca gdje se vije hrvatska zastava koje nema pola, a da to nikome od mjerodavnih ne zasmeta.