vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Mjerenje krvnog šećera i tlaka

Metković, 17.11.2007. - Povodom Svjetskog dana dijabetesa, što se obilježava 14. studenoga, Dijabetička udruga grada Metkovića u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Metković danas je organizirala akciju preventivnog mjerenja šećera i tlaka.
Akcija se provodila u prostorijama GD Crvenog križa, a kontrolu je obavilo oko sto pedeset građana. Kao i tijekom dosadašnjih akcija rezultati su pokazali kako Metkovci nemaju većih zdravstvenih problema te vrste, barem oni koji su pristupili kontroli, dok oni koji ih, ipak, imaju kontrolirali su trenutno stanje.
Šećerna bolest pogađa gotovo 250 milijuna ljudi u svijetu, a stručnjaci ističu kako sve češće pogađa mlađu populaciju, zbog čega je Međunarodni dan dijabetesa ove godine posvećen djeci i mladima. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes, svakih pet sekundi kod jedne osobe u svijetu se razvije dijabetes koji bi do 2025. mogao zahvatiti 280 milijuna ljudi. Svjetski dan šećerne bolesti proglašen je 1991., a ove godine se prvi put obilježava i u Ujedinjenim narodima koji su 2006. donijeli Rezoluciju u kojoj se bolest proglašava velikom prijetnjom.