vijesti www.metkovic.hr

 Iz Poglavarstva

Stipendije studentima

Metković, 16.11.2007. - Na današnjoj sjednici Gradskog Poglavarstva usvojen je prijedlog Odluke o dodjeli stipendija Grada Metkovića za akademsku godinu 2007/2008. prema kojoj će pomoć pri studiranju dobiti 170 studenata, od toga 125 novih koji su se javili na Natječaj raspisan 19. listopada.
Prema Natječaju za darovite studente predviđeno je 15 stipendija od čega 7 za prvu godinu i 8 za ostale godine studija. Uvjete (prosjek ocjena) je zadovoljilo dvoje studenata prve godine i sedam studenata ostalih godina studiranja. Studentima slabijeg imovinskog stanja podijeljeno je 15 stipendija, a za deficitarna zanimanja pet. Dvadesetorici studenata koji nisu zadovoljili uvjete dodijeljena je jednokratna pomoć od, također, 500 kn mjesečno tijekom 10 mjeseci.
Poglavarstvo je prihvatilo Ivu Leontića kao najpovoljnijeg ponuditelja po raspisanom Natječaju za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada površine 139 metara četvornih koja se nalazi na predjelu Orašina. Također je donijelo prijedlog Zaključaka o raspisivanju Natječaja za prodaju 123 metra četvorna zemljišta u predjelu Mobine na zahtjev Uzeira Srne.
Poglavarstvo je usvojilo i prijedlog Zaključka za utvrđivanje visine naknade za rad Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda prema kojem će za rad četvorici članova Povjerenstva ukupno biti isplaćeno 8 tisuća kuna. Povjerenstvo je, nakon što je odlukom županice DNŽ 28. kolovoza proglašena elementarna nepogoda od posljedica dugotrajne suše, zaprimilo 570 prijava te je nakon obilaska terena obradilo prijave. Na sjednici je prihvaćen i prijedlog Rješenja o imenovanju Povjerenstva za reguliranje prometa na području Metkovića koje bi kao savjetodavno tijelo moglo dati stručne savjete u pogledu prometa na gradskim ulicama.
Poglavarstvo je odlučilo pomoći i osamnaestorici učenika srednjih škola u Metkoviću čiji su roditelji korisnici stalne pomoći Centra za socijalnu skrb u visini od tisuću kuna po učeniku. Ta kategorija, odnosno korisnici koji nemaju prihode ili su ispod minimuma do sada su bili oslobođeni kupovine knjiga, što je ove godine ukinuto, odnosno knjige u srednjim školama besplatne su samo u prvim razredima.
Kako su DNŽ i grad Metković potpisnici sufinanciranja premije osiguranja u poljoprivredi, poslije provedenog Natječaja, natjecateljima s područja grada Metkovića odobreno je sufinanciranje premije u maksimalnom udjelu od 25 posto što iznosi 3.746,30 kuna. Također je odobreno 38 tisuća kuna, odnosno 34 posto od 112 tisuće kuna, kojima se sufinancira pošumljavanje opožarenih šumskih površina na području park šume Predolac-Šibanica (oko 10 hektara opožarene površine). Inicijatori akcije su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatske šume i grad Metković, a izdvojenim novcima pokrit će se trošak zapošljavanja pet radnika na pošumljavanju.
Poglavarstvo je prihvatilo i zamolbu JVP Metković za sufinanciranje školovanja jednog vatrogasca za što će se izdvojiti 10 tisuća kuna.