vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Umrli Živan Bjelovučić i fra Tomislav Duka

Metković, 4.11.2007. - Dvoje ljudi, koje smo prošle godine na Sv. Iliju gledali kao dobivaju Nagradu grada Metkovića, umrli su istoga dana, 2. studenoga 2007.
  Živan Bjelovučić rodio se 1927. u Šibeniku u obitelji poznatog HSS-ovog čelnika dr. Nike Bjelovučića. Svoj izuzetan dar za likovnost i tehniku te iskustvo koje je stekao na studiju kiparstva u klasi Antuna Augustinčića i Vanje Radauša, Živan je godinama prenosio na mlade naraštaje radeći u tadašnjoj Osnovnoj školi Metković u kojoj je u utemeljio Učeničku zadrugu „Crveni ždral“. Autor je mnogih likovnih rješenja kao što su skup plaketa za Nagrade grada Metkovića i reljef Lancarice. Godine 2006. Živan Bjelovučić dobio je Nagradu grada Metkovića „Narona“ u području kulture. Ispraćaj Živana Bjelovučića bit će ispred Gradske mrtvačnice u Metkoviću u ponedjeljak, 5. studenoga u 15 sati.
  Fra Tomislav Duka rodio se 1932. u Igranima. Već kao mlad svećenik upoznaje se sa Neretvom tako što mu je prva župa bila u susjednoj Istočnoj Plini. Svoj redovnički i svećenički život nastavlja u misijama u Njemačkoj, otkud se početkom stvaranja neovisne hrvatske države vraća u domovinu aktivno pridonosivši njezinu utemeljenju. Kao iskreni prijatelj Metkovića fra Duka 2006. dobiva Nagradu grada Metkovića „Sv. Ilija“ za životno djelo. Sjećanje na fra Duku u Metkoviću će ostati trajno i zbog toga što je dio svoje velike zbirke umjetnina poklonio gradu Metkoviću, a koja će svoj stalan postav imati u budućem Gradskom muzeju. Pokop Fra Tomislava Duke bit će u ponedjeljak, 5. studenoga nakon mise zadušnice i sprovodnog obreda koji će se obaviti u crkvi sv. Križ u Živogošću s početkom u 15 sati.