vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Uskoro sanacija odlagališta otpada

Metković, 30.10.2007. - Prijenosom prava nositelja investitorskih poslova za sanaciju odlagališta otpada Dubravica s grada Metkovića na Metković d.o.o. za komunalne djelatnosti stekli su se uvjeti za početak sanacije. Prijenos je bio potreban i stoga što Grad kao pravna osoba nije u sustavu PDV-a pa će se na ovaj način kroz sustav PDV-a Komunalnom poduzeću vratiti 18% od ukupne investicije vrijedne 15 milijuna kuna, a možda i više.
Danas je na odlagalište otpada stigao kompaktor, 560 tisuća kuna vrijedan dvadesetrotonski stroj za ravnanje i zbijanje hrpa smeća što se svaki dan iskreće na odlagalište na Dubravici. Osim tijekom sanacije, kompaktor će se koristiti i kasnije kada se smeće na odlagalištu bude odlagalo na planski način, sve dok naša županija ne dobije središnje odlagalište, što je još jako daleko.
Sanacija odlagališta na 40.000 metara četvornih izuzetno je zahtjevan posao. Na prostoru veličine osam nogometnih igrališta treba otkopati dugogodišnje naslage smeća koje su na mjestima debele i desetke metara, sve do čvrste stijene na kojoj će se izbetonirati dno deponija. Oko deponija izgradit će se obodni kanal koji će skupljati sve vode što se budu cijedile iz otpada i usmjeravati ih prema pročišćivačima. Tek nakon toga vode će se pustiti u okoliš.

Kako smo danas posjetili odlagalište na Dubravici, poklanjamo Vam još jednu panoramsku fotografiju Metkovića, tek toliko da nam bude pred očima kad vreće sa otpadom svakodnevno nosimo u kontejnere misleći da smo ga se riješili. Možete je klikom uvećati i zelenom trakom vući lijevo-desno.

Hrpe smeća, čovjek u sredini fotografije može poslužiti za procjenu visine najnovijih naslaga.

           Prepoznaje li tko svoj trosjed.

        Možda su nekad i imali život dostojan psa.