vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Radionice tijekom Mjeseca hrvatske knjige

Metković, 29.10.2007. - Nalazimo se u Mjesecu hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) tijekom kojega se u Gradskoj knjižnici Metković održavaju radionice za djecu.

Mjesec hrvatske knjige ove godine tematski je posvećen hrvatskoj spisateljici Mariji Jurić Zagorki (1873.-1957.) čime obilježava pedeseta obljetnica njezine smrti. Povodom toga u metkovskoj knjižnici je održana radionica pod nazivom „Grička vještica“ na kojoj su djeca iz raznih materijala - krep-papira, hamera, plastelina, balona, kuhača, vune itd. izrađivala vještice ili coprnice, kako ih je Zagorka zvala.

Zagorka nije bila samo velika književnica. Manje je poznato da je Zagorka prva hrvatska politička novinarka. Novinarsku je karijeru započela anonimno, tekstom „Jedan časak“ u zagrebačkom Obzoru, a nastavila ju je izvještajima o političkim zbivanjima u Parlamentu, dopisima iz Budimpešte i Beča. Pokrenula je i uređivala „Ženski list“, prvi list u Hrvatskoj namijenjen ženama, a nakon njega i „Hrvaticu“. Nepriznata od dijela svojih kolega, koji u to vrijeme nisu prepoznali njezinu inteligenciju, borbeni duh i umjetničku crtu, na nagovor biskupa Strossmayera počela je pisati na hrvatskome jeziku. Do tada je, naime, hrvatski čitatelj odrastao na njemačkome.
Radionice u Gradskoj knjižnici nastavit će se sve do kraja Mjeseca hrvatske knjige, tijekom kojega se neće naplaćivati ni zakasnine.