vijesti www.metkovic.hr

 Znamenitosti

Grb grada Metkovića

Metković, 22.10.2007. - Vjesnik od 20. listopada o. g. donio je senzacionalnu vijest kako su u milanskoj knjižnici pronađene dvije knjige Marina Držića tiskane 1551., za koje se do sada nije znalo. O tome otkriću zasigurno će se još puno pisati, a nas je na ovaj tekst potaknula naslovnica knjige Tirena na kojoj se jasno vidi grafički element istovjetan grbu grada Metkovića koji nema u izdanju iz 1630.

Autor sadašnjega grba grada Metkovića, akad. kipar Nikola Vučković poslužio se povijesnim grbom o kojemu je zapis ostavio nepoznati španjolski fratar oko 1330. Radi se o polju podijeljenu na četiri dijela obojena naizmjenično plavom i srebrnom (bijelom) bojom.

Već 1339. kartograf Angelino Dulcert objavio je na Mallorci portulan (danas bismo rekli peljar) na kojem se nalazi zastava sa opisanim elementom, a čije koplje je "ubodeno" na području doline Neretve.
Godine 1375. nastaje poznati Katalonski atlas Abrahama Cresquesa, u kojem se ponavlja ista zastava uz čije koplje stoji upisana riječ Narent. Atlas obuhvaća cijelo Sredozemlje i dobar dio Europe te nije baš previše načičkan crtežima zastava i grbova.
Odnosi li se riječ Narent na rijeku Neretvu (dolinu) ili, kako neki smatraju, na Drijeva, srednjovjekovnu luku na lijevoj obali Neretve koji kilometar uzvodno od Metkovića, ne znamo. U svakom slučaju, područje Neretve/Drijeva očito je bilo značajno pomorsko-trgovačko odredište. Zna se da je sol tada bila strateški proizvod i da se iz bosanskih rudnika izvozila baš preko Drijeva. No, bilo je tu i drugih vrsta trgovine, a svakako je najsramotnija bila trgovina robljem koja je trgovcima donosila velike zarade.
Kako god bilo, nije nemoguće da se Držićev milanski grafičar u opremanju knjige poslužio jednom od navedenih karata i na naslovnicu uvrstio grafički element s četirima poljima jer se, jednostavno, na karti nalazio najbliže Dubrovniku.