vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Kako suzbiti sredozemnu voćnu muhu?

Metković, 19.10.2007. - U organizaciji FAO/IAEA u hotelu Narona danas je održano predavanje na temu suzbijanje sredozemne voćne muhe primjenom metode oslobađanja sterilnih kukaca. Na predavanju su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Zavoda za zaštitu bilja iz Hrvatske te Zavoda za savjetodavnu službu i zaštitu bilja iz BiH.

Prema riječima magistra Marija Bjeliša iz Opuzena, radi se o laboratorijskom uzgoju kukaca koji se nakon sterilizacije ispuštaju u prirodu, a djelotvornost metode očituje se nakon oplodnje sterilnih mužjaka i divljih ženki jer iz jaja koje ženka polaže u plod, a može ih položiti i do 300, ne nastaje nova ličinka, odnosno kukuljica iz koje nastaje kukac.
Na skupu se razgovaralo i o rasprostranjenosti te vrste štetnika u dolini Neretve, a procjenjuje se da gubitak zbog sredozemne voćne muhe, konkretno na mandarini, u dolini Neretve godišnje iznosi oko 2 milijuna kuna. Zaključeno je kako bi primjena spomenute metode bila jedna od najboljih u dolini Neretve jer bi se na taj način smanjilo korištenje različitih vrsta pesticida, što je vrlo bitno za proizvodnju ekološki ispravne hrane kao i zaštitu prirode u dolini Neretve.
Sterilni kukci nabavljaju se u laboratoriju u Beču i u sklopu pilot projekta oslobađaju u dolini Neretve na površini od 1000 ha. Ako se eksperiment pokaže uspješnim ta metoda bi se od 2009. mogla primijeniti na svim nasadima mandarine u dolini. Za sada se metoda oslobađanja sterilnih kukaca u prirodu primjenjuje u Španjolskoj (Valencija) na oko 200 tisuća ha, u Izrealu, Portugalu (otok Madera) i Tunisu.