vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Hektor i Ahilej tukli se između Čapljine i Gabele

Metković, 10.10.2007. - Tako bar tvrdi meksički hotelijer Robert Salinas Price koji se preko četiri decenije amaterski bavi arheologijom i filologijom. Price je ovih dana treći put došao u Gabelu gdje je u Motelu „Lav“ održao konferenciju za tisak.
   Odmah na početku konferencije Price je rekao: „Nemam nikakvih sumnji da je Troja u Gabeli. Moja reputacija i moj ugled, sve ovisi o tome. Drugi ljudi imaju drukčija mišljenja, no oni ne mogu odgovoriti na pitanja koje postavlja Ilijada“.
   Price kaže kako je Gabela jedini lokalitet na svijetu čiji reljef potpuno odgovara Homerovom tekstu, a u prilog toj tvrdnji kao nove dokaze naveo je satelitske snimke Gabele za koje je rekao kako su samo uvod u velika satelitska snimanja koja će pokrenuti u budućnosti. Također je ustvrdio kako se dvoboj između Hektora i Ahileja odvijao na cesti između Gabele i Čapljine, između izvora tople i hladne vode koji i danas postoje. Price u svojoj knjizi posljednjoj knjizi „Homerovi šaptači“ dokazuje da je jedino iz Gabele moguće vidjeti istu astronomsku platformu kakvu opisuje Homer u Ilijadi, misleći pri tome na brdo Avala u Gabeli te da je Troja, kao svojevrstan okrug, obuhvaćala Hercegovinu i dio Dalmacije. Prema Priceu glavni grad Troje je Daorson, nama znan kao ilirska gradina u Ošanićima kod Stoca, a u Gabeli je bio njezin sveti grad Ilios. Osim geografskih podudarnosti u reljefu Price navodi i mnoge lingvističke dokaze izvučene iz današnjih geonima, ojkonima, hidronima i toponima na ovim prostorima. Svoju tezu potkrjepljuje i sa etnografskoga stajališta navodeći neke stare plesove koji se podudaraju u Homerovim tekstovima i Gabeli.

   Osim Gabele Price je posjetio i tri, kako ih je nazvao, trojanske močvare, odnosno tri lokaliteta - jezero Hutovo blato, Glibušu i jezero Kuti, a obišao je i arheološke lokalitete Desilo i Naronu.
Na kraju konferencije Salinas Price je najavio i svoju četvrtu knjigu koja će imati tri djela. Prvi dio bila bi početnica gdje bi objasnio kako čitati ili ne čitati Homera, dok bi se drugi dio bazirao na djela Trojanaca. - Treći dio bio bi Opus Magnus mog života u kojem ću objasniti točno sve ono što sam radio i zbog čega sam radio. – rekao je Price.
   Što o Priceovoj teoriji misli struka poznato je. No u Turističkom društvu „Troja – Gabela“, koje je bilo domaćin Priceu,  vide šansu za razvoj turizma pa su poslušali Pricea kad im je prošle godine, prilikom svoga drugoga posjeta, rekao da postave tablu na kojoj će pisati da je tu sveti grad Ilios.