vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Terapijsko jahanje

Metković, 9.10.2007. - U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom „Prijatelj“ iz Metkovića i Hrvatskog saveza za terapijsko jahanje, u prostorijama Udruge održan je seminar o terapijskom jahanju koji je pratilo četrdesetak zainteresiranih Metkovaca.
   Uvodnu riječ održala je Dragana Blažević, predsjednica Hrvatskog saveza za terapijsko jahanje, istaknuvši kako je program terapijskoga jahanja osmišljen kao pomoć osobama s tjelesnim invaliditetom nastalim zbog amputacije, paralize, artritisa, traume glave ili ozljede kralježnice, a danas se primjenjuje i za osobe svih dobnih skupina s različitim oblicima fizičkih, mentalnih i/ili emocionalnih oštećenja.
Terapijsko jahanje konja je specifičan oblik terapije namijenjen osobama s posebnim potrebama. Osnovni cilj ove terapije je poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom što se očituje na fizičkom, emocionalnom i socijalnom planu osobnosti. Provodi se na svježem zraku i u čistom okolišu. Ova posebna vrsta rehabilitacije, korisna samo uz pomoć stručnog voditelja, dostupna je širom Hrvatske. O praktičnom dijelu terapije govorila je Mirjana Stojanović, prof. defektologije i voditelj terapijskog jahanja u Udruzi za terapijsko jahanje „Pegaz“ iz Rijeke, a najvažnija poruka je „molimo vas, bez nestručnih improvizacija“.
   Povod za održavanje seminara je projekt „Rekreacijom do zdravlja“, za koji je Udruga „Prijatelj“ dobila odobrenje od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Kako je terapijsko jahanje jedan od vidova rehabilitacije osoba s invaliditetom koje se mora provoditi pod stručnim nadzorom, Udruga će na stručno osposobljavanje u Osijek poslati dvoje volontera koji će na stručnom seminaru steći potrebna znanja. Prema riječima predsjednika Udruge Antiše Puljevića, Udruga u budućnosti planira pokretanje konjičkog kluba u Metkoviću gdje bi sa stručno osposobljenim osobama pokrenuli terapijsko jahanje. Trenutno pet članova Udruge dva puta tjedno na jahanje odlazi u Mogorjelo.