vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Solidan odziv građana

Metković, 25.3.2007. - Jučer je na Trgu kralja Tomislava Zaklada Ana Rukavina organizirala uzimanje uzoraka krvi potencijalnih donora koštane srži. Akciji se odazvalo sto dvadeset četvero naših sugrađana, što predstavlja sasvim solidan broj i razmjeran je odzivu po drugim gradovima.
Uzorci krvi šalju se u Centar za tipizaciju tkiva u KBC Zagreb, a potencijalni donori pod šifrom ulaze u Hrvatski registar koštane srži koji je dio Svjetske banke koštane srži.
Ako se pokaže da organizam potencijalnog donora upisanog u registar 100% odgovara organizmu oboljele osobe, kontaktira se donora koji još jednom mora potvrditi pristanak na davanje koštane srži te se pristupa uzimanju tkiva. To sa radi na dva načina: uzimanjem koštane srži iz kosti zdjelice pri općoj anesteziji ili izdvajanjem perifernih matičnih stanica iz krvotoka. Poklapanje organizama donora i primatelja u slučaju transplantacije koštane srži mora biti stopostotno pa su najčešći donori članovi uže obitelji. Problem je što je vjerojatnost da bolesniku odgovara koštana srž člana uže obitelji samo 25 % dok izvan obitelji vjerojatnost da se dva organizma potpuno podudaraju pada na 1:100.000. Upravo 100.000 je broj koji Zaklada kroz ovakve akcije želi doseći, a trenutno su se približili broju od 20.000 građana Hrvatske koji su se upisali u Registar koštane srži.