vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Puni se tribina naronitanskog Augusteja

Metković, 21.3.2007. - Poslije više od šesnaest stoljeća skulpture iz Augusteja u Naroni naći će se na mjestu s kojeg su oborene nakon što je kršćanstvo postalo službena religija u Rimu. Skulpture su prošle subote dopremljene iz zagrebačke Gliptoteke, a jučer je započela operacija njihova postavljanja na tribinu hrama.
Cjelokupni postav sačinjavat će šesnaest skulptura koje predstavljaju cara Augusta i ostale članove julijevsko-klaudijevske dinastije. To je najbrojnija skupinu kipova i najbrojnija skupina skulptura nakon reljefne skupine Ara Pacis u Rimu, koja sadrži 20 osoba carske obitelji. Naronitanski Augustej je sačuvao 15 velikih kipova; jedan veliki od kojega je samo baza sačuvana, možda tri mala i fragmentarna kipa, ukupno između 17 i 19. Ako pretpostavimo da je Oxford-Opuzen Livija i dio mramornoga torza koji se sačuvao u Arheološkoj zbirci Narona, također iz Augusteuma, kao i neki ulomci koji su otkopani u Augusteumu, onda bi ukupan broj kipova u Augusteumu bio preko 20.
Oxford-Opuzen Livija neće se naći na tribini jer za nju, za sada, nema sigurnih dokaza da je tu stajala (pretpostavlja se da je kao Augustova žena stajala na nekom istaknutom mjestu na Forumu), a i zato što je opuzensko Gradsko vijeće odbilo molbu da se ta skulptura nađe u stalnom postavu Muzeja. No na tribini je već drugi Livijin kip (bez glave) koji privlači pozornost kakvoćom obrade detalja. Od ostalih kipova treba spomenuti Vespazijanov (osim OO Livije jedini sa glavom), Augustov torzo sa bogato urešenim oklopom i Tiberijeve noge (torzo je u Opuzenu) za kojega se prema nekim mjerenjima pokazalo da je bio čak veći od Augustova kipa.
Nakon što se „zagrebačkim“ kipovima pridruže i oni koji su još na restauraciji u Splitu, postav Muzeja popunit će vitrine sa ostalim sitnijim predmetima pronađenim na lokalitetu Narone. Neslužbeno doznajemo da bi otvaranje Muzeja moglo biti koncem travnja ili početkom svibnja ove godine.

     Istovar skulptura pristiglih iz Gliptoteke

Branko Pendžer sa nogama Tiberijeve skulpture

              Skulptura jedne od Agripina

Livijina skulptura na tribini privremeno zaštićena najlonom