vijesti www.metkovic.hr

 Iz susjedstva

Otvoren obnovljeni Dom u Doljanima

Metković, 20.3.2007. - Jučer je u Doljanima kraj Metkovića, povodom blagdana sv. Josipa svečano otvoren obnovljeni Hrvatskio seljački kulturno-prosvjetni dom. Uz Doljance, od kojih velik broj živi i radi u Metkoviću, svečanosti su prisustvovali i gradonačelnici Čapljine i Metkovića Stjepan Šutalo i Stipo Gabrić Jambo.

Doljanski Dom sagrađen je 1936., deset godina po osnivanju Odbora za gradnju kada su Doljanci prihvatili poziv Stjepana Radića da se širom zemlje grade takvi domovi. Sve do II. svj. rata Dom je bio središnje mjesto okupljanja u raznim prigodama, a od 1939. u njemu su seljani mogli slušati i radio.
Od tada do danas bilo je nekoliko pokušaja obnove doma koji su djelomično uspijevali, no tek sad su se stvorili uvjeti i raznim donacijama pribavljena značajna sredstva pa je Dom kvalitetno obnovljen.

Rezervat Doljani!?
Odlazeći jučer u Doljane na svečano otvaranje Doma našli smo se pred „nerješivim“ problemom. U Doljane se sa glavne ceste Metković-Čapljina može na dva ulaza. Prvi ulaz je odmah na izlazu iz Metkovića, ali tamo stoji rampa koja se diže samo stanovnicima sela. Svi ostali moraju na međunarodni granični prijelaz nekoliko stotina metara dalje, nakon čega čeka novo iznenađenje. Želite li automobilom u selo morate prekršiti prometni propis jer na početku odvojka jasno piše da se prilaznom cestom mogu služiti samo mještani. Zanimljivo.