vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Podijeljeno 4300 sadnica maslina

Metković, 1.3.2007. - Jučer je u sklopu projekta obnove i sadnje novih maslinika što ga provodi Grad Metković i Dubrovačko-neretvanska županija, u krugu firme „Jambo“ podijeljeno oko 4300 besplatnih sadnica maslina.
Akciju je realizirala Udruga maslinara doline Neretve sa sjedištem u Metkoviću. Interes je pokazalo stotinjak poljoprivrednika iz doline Neretve koji su se u prosincu prošle godine pribilježili da žele obnoviti stari ili zasaditi novi maslinik.
- Akciju smo potaknuli zbog toga što će se ulaskom Hrvatske u EU priznati zatečeno stanje na terenu. To znači da se nakon ulaska u EU neće moći posaditi ni jedna sadnica masline jer EU štiti svoje članice odnosno sredozemne zemlje kao što su Grčka ili Italija. Kako akciju provodi Grad Metković odlučili smo kako ćemo pomoći i proizvođače sadnog materijala s našeg područja, pa su tako sve sadnice koje smo danas podijelili proizvod Rasadnika „Prud“ i njihovih kooperanata. – rekao nam je gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo.
U akciji su podijeljene sadnice sorti lećino, pedolino i oblice. Osim na području doline Neretve, dijeljenje besplatnih sadnica maslina organizirat će se i na Pelješcu i Korčuli.