vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Neretvani najbolji u Slavonskom Brodu

Metković, 7.12.2006. - Na 22. susretu neprofesionalnih likovnih stvaralaca Hrvatske, održanom od 24. studenog do 2. prosinca u Slavonskom Brodu, Neretvanski likovni krug osvojio je nagradu Hrvatskog sabora kulture za najuspješniju likovnu sekciju u 2006.
Glavnu skupnu nagradu Susreta zaslužili su Metkovac Tomislav Zupčić (Razigrana školjka s ušća Neretve, skulptura u željezu), Mirsada Mustapić (Prema cilju, ulje na platnu) i Živko Mustapić (Mrtva priroda, ulje na platnu), oboje iz Opuzena te Jure Jovica iz Ploča (Zaboravljena lađa, ulje na platnu). Prema riječima Stanka Špoljarića, profesora povijesti umjetnosti i člana Stručnog povjerenstva koji je odabiralo najbolje radove, Neretvanski likovni krug nagradu je zaslužio "kao skupina koja je dala tako izjednačene, vrijedne i dobre radove".
Na natječaj je pristiglo 240 radova iz čitave Hrvatske, a za izložbu je odabrano njih 120. Neretvani su nagradu zaslužili između 19 skupina, dok je nagradu HSK za likovno stvaralaštvo 2006. osvojila Nada Dombaj iz Koprivnice (Krajolik, akrilik).
Susret se nakon 16 godina stanke održao u Kazališno-koncertnoj dvorani I. B. Mažuranić u Slavonskom Brodu. Jedan od glavnih organizatora bio je Hrvatski sabor kulture.

Neretvanski umjetnici: Jure Jovica, Mirsada i Živko Mustapić te Tomislav Zubčić.