Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

Prud

prud

Između krša i vode

Prud, selo na spoju krša i plodne doline smješteno je tek koji metar od državne granice. Tu pograničnu sudbinu dijele s Prudom i sva okolna mjesta počevši od Zažablja, preko Metkovića, Pruda pa sve do Pojezerja. Na margini doline Neretve, sada i države, sva ta sela godinama su bila marginalizirana. Tako je svojedobno Prud jedva dobio vodovod kad se usred sela izgradilo crpilište regionalnog vodovoda NPK. Teško su sela dobivala mogućnost da izgradnjom kakvog kapitalnog objekta zadrže svoje stanovništvo od iseljavanja u Metković, ili još gore, u sve moguće zemlje od sjeverne Europe, Kanade, Australije... Nema u Prudu kuće koja nema nekoga u dijaspori. Reći će vam mnogi da je tako jer su sela tradicionalno bila jaka uporišta nacionalne samosvijesti (redovita pojava u pograničnim područjima), pa nekadašnji politički sustav nikad nije uspio pustiti korijenje u tim područjima. Zato je, kažu, slijedila kazna - posvemašna nebriga tadašnjih političkih struktura o neretvanskim selima. Mnoga su ostala napuštena, bez ijednoga stanovnika. Na svu sreću Prud je preživio, silna dijaspora proizvela je upravo obrnuti efekt od onog politički zacrtanog.

Danas je Prud selo sa relativno dobrom komunikacijom s Metkovićom, vodovodom, telefonom, a nadasve mirnim životom koji će, kako stvari stoje, postati nedostižni ideal mnogim žiteljima ovog sve luđeg planeta.

Izvor Norina - pitka voda za Neretvansku dolinu, Pelješac, Korčulu i Lastovo

Od izvora Norina u Prudu prema Vidu krenula je lađa puna turista. Eno je pred prvim ozbiljnijim zavojem. Staro neretvansko plovilo doživjelo je laganu modifikaciju, ali opet u tradicionalnom stilu. Dodan joj je krov od osušenog šaša (krova) kako bi nježnu turističku kožu sačuvao od jakog neretvanskog sunca.

Djeco, ne bojte se - nije vuk. Jest da je malo čudan, ali to vam je od toga što već godinama sjedi za računalom. Znate, računalo, to je ona sprava što... - Znamo mama, to je onaj što će nas staviti na Internet stranicu Pruda. Daj zovni još ono četvoro braće što su se razbježali da nas zajedno slika.

Možda je upravo tako pruđanska kozja obitelj komentirala moje remećenje njihova mira. Jedno je sigurno, daleko od prometnica i vreve, pasući čisto kraško bilje daju kvalitetno i zdravo mlijeko.

 

Prud

Fotografija