iz drugih medija

 Tradicija

 Dan kada ona prosi

Ana Lonjak Božičević, Vjesnik 28. veljače 2008.

Iako to mnogi ne znaju, žene već stoljećima imaju dan kada mogu isprositi ruku svog odabranika - 29. veljače.
Iako danas nije neobično da žena zaprosi muškarca, nekada nije bilo tako: žene su dolazile na svoje samo jednom u četiri godine. Onaj jedan dodatni dan u prijestupnoj godini, 29. veljače, ženama je dana prigoda za prošnju izabranika svog srca. Na taj su dan slale anonimne i duhovite ljubavne poruke svojim muškarcima ili onima koje su pokušavale osvojiti. Te je razglednice napisane između 1900. i ranih četrdesetih godina skupio David Watkins i predstavio ih javnosti.
U Irskoj je taj dan nazvan St. Bridget's Complaint (Pritužba sv. Brigite), a tradicija je započela u 5. stoljeću kada se sveta Brigita požalila svetom Patricku da žene moraju predugo čekati na prošnju. Legenda kaže da je tada sveti Patrick zaključio kako je idealan dan da žene preduhitre svoje polovice 29. veljače. Britanski je zakon taj dan ignorirao pa se smatrao idealnim da »liječi« i nepravdu prema ženama.
Takva je praksa prvi put zabilježena 1288. kada je Škotska prihvatila zakon koji je dopustio ženama da toga dana prose svoje muške polovice. Isto je tako, prema tom zakonu, svaki muškarac koji odbije prošnju u prijestupnoj godini na taj dan morao platiti kaznu. A cijena kazne mogao je biti samo poljubac, svilena haljina ili par rukavica.
U Americi je taj je dan nazvan danom Sadie Hawkins, prema jednoj od junakinja stripa Li'l Abner, američkog crtača Ala Cappa, koji je izlazio od 1930. do 1970. Sadie je glavna preokupacija bila kako navesti muškarce da je zaprose. No mnogi ljubitelji toga stripa slavili su Dan Sadie Hawkins u studenome kada je Al Capp prvi put spomenuo Sadie.
Grci su pak praznovjerni i vjeruju da će parovi koji se vjenčaju na prijestupnu godinu biti nesretni. Navodno, jedan od pet zaručenih parova u Grčkoj izbjegava vjenčanje tijekom prijestupne godine.