iz drugih medija

 Nova pravila

 Po dijete u vrtić samo roditelji ili ovlaštene osobe

Mirela Lilek, Vjesnik 10. listopada 2007.

Po novim mjerama dijete iz vrtića više neće moći izvesti baka ili djed, niti bilo koja osoba koju roditelj pismenim putem nije ovlastio i prijavio vrtiću njene podatke.
  Poučeni slučajevima poput onoga kada je djed iz vrtića doveo kući »pogrešnog« unuka, ili kad je dijete samo odlutalo iz vrtićkog dvorišta, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) propisalo je naputak o novim sigurnosno-zaštitnim mjerama kojih se moraju pridržavati svi vrtići u Hrvatskoj od idućega mjeseca. Po njima, dijete iz vrtića više neće moći izvesti baka ili djed, niti bilo koja druga osoba koju roditelj pismenim putem nije ovlastio i prijavio vrtiću njegove podatke. Po dijete u vrtiću moći će doći isključivo roditelj, odnosno najviše tri ovlaštene osobe.
  »Do kraja listopada svi vrtići u svoje programe moraju ugraditi sigurnosne mjere. Po njima, roditelji ili druge osobe ne mogu kad zažele ulaziti u vrtiće i odvoditi djecu, već to moraju činiti u vrijeme za koje najave da im najviše odgovara, a ovisno o radnom vremenu vrtića«, kaže načelnica Odjela za predškolski odgoj u Ministarstvu znanosti Marija Ivanković.
  Pritom dijete u vrtiću ne može ostajati dulje od 10 sati. Sigurnost djece mora biti na prvom mjestu, zbog čega vrtići moraju osigurati ulaz i izlaz djece kao i boravak u vrtiću i u njegovim vanjskim prostorima, objašnjava Ivanković. Vrtići su dužni na ulaznim vratima istaknuti svoje radno vrijeme, kao i voditi računa o većoj čistoći dvorišta.
  Posebni naglasak nove sigurnosno-zaštitne mjere stavljaju na pješčanike, što će tete u vrtiću dodatno zaposliti. Naime, otvorene pješčanike po novome će trebati prekrivati preko noći, odnosno, ako vrtić ima uvjete, trebat će nabaviti pješčanike koji se mogu unositi u zatvoreni prostor vrtića. Glavni razlog takve mjere su noćni posjetitelji pješčanika poput mačaka, pasa, ptica, ali i česte pojave da oni nekima služe kao odlagališta za razbijene boce.
  Marija Ivanković naglašava kako su vrtići sami kreirali sigurnosne programe, po smjernicama Ministarstva, ali i u dogovoru s roditeljima. Svaki će vrtić tako predložiti osobu-koordinatora sigurnosnog programa, za koju se očekuje da ima izrazite sposobnosti organiziranja i nadziranja provedbe vrtićkog sigurnosno-zaštitnog programa.
  Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, Nevio Šetić napominje kako svi dječji vrtići mogu izvravno tražiti stručnu pomoć u izobrazbi odabranih koordinatora. Ujedno upozorava na pojavu različitih stručnjaka koji u vrtiće dolaze držati predavanja vezana uz programe sigurnosti i zaštite djece, a koji nisu usklađeni s nacionalnim strategijama i programima.