iz drugih medija

 Skandal

 Incident zbog hrvatske zastave u Neumu

F. Matić, Z. Krešić, Večernji list 21. kolovoza 2007.

Glazbenica Matija Vuica sa skupinom Gracija našla se u središtu incidenta kad je, izvodeći skladbu na Hrvatskom etnofestivalu u nedjelju u Neumu nestala s ekrana Federalne televizije (FTV) nakon što se ogrnula hrvatskom zastavom, što Vujica i tamošnji Hrvati doživljavaju provokacijom. FTV pak tvrdi da je za nesporazum kriva Vujica, a organizatori u ovome ne vide ništa sporno.

 

  Izvodeći skladbu "Ljubim kamen tvoj", na sceni se iz publike pojavila nepoznata osoba koja je Vuici dodala hrvatsku zastavu. Kad se zaogrnula zastavom, samo u jednom kratkom kadru vidio se tek dio zastave nakon što su kamere FTV-a ukrupno zumirale Vuicu. Nakon toga je u drugome dijelu skladbe Matija Vuica jednostavno izbačena iz kadra, a više od 40 sekundi na kanalu FTV-a prikazivana je panorama Neuma i obližnji patrolni čamac na kojemu su se proteklih dana slikali i dužnosnici Federacije BiH.

Ovacije i šok
Vuica je nakon nastupa bila uzbuđena.
- Nije jednostavno ovdje u Neumu i kad FTV prenosi cijeli program izvesti skladbu na takav način. No, to me ne opterećuje jer je to pjesma o mojoj domovini, a ona je i u Hrvatskoj, ali i ovdje u Neumu. Prepustila sam se srcu i još se tresem od uzbuđenja nakon ovacija neumske publike. Zato ne vidim zbog čega bi se netko ljutio na ovaj moj nastup rekla nam je Vuica. No, kad je nakon više od pola sata i završetka festivalskog programa zbrojila dojmove i dobila informaciju o incidentu, Vuica je bila šokirana.
Evo, malo prije su mi javili da zbog ovog večeras više neću moći nastupati na neumskom festivalu. S FTV-a su rekli da, budu li oni ubuduće snimali festival, ne mogu više nastupati. Vjerujete mi da ne znam što bih rekla. Pa ovoga zaista nema nigdje, zašto nekome smeta ako se pjeva o svojoj domovini? Ako je tako, onda se više nećemo viđati na neumskom festivalu rekla je za Večernjak Matija Vuica.
  No, iz Federalne televizije potpuno su odbacili optužbe koje su stigle na njihov račun, ističući da je neozbiljno tvrditi da joj je "federalna televizija zabranila nastup". Urednica specijalnih projekata FTV-a Ismeta Dervoz ističe da su Vuičine optužbe zlonamjerne.
- Blago rečeno, iznenađena sam. U pitanju je Hrvatski etnoglazbeni festival. Mi nemamo nikakva razloga od etnofesta raditi političku manifestaciju ako to netko drugi možda želi. U smislu tehničke organizacije, kada se netko uživo u trenutku izvođenja skladbe zaleti prema sceni, jednostavno se prebaci na drugi kadar. Nismo odmah shvatili o čemu je riječ rekla je urednica Dervoz.
  Objasnila je da ne spori pravo Matiji Vuici na njezin nastup, no da je pogriješila što nije otkrila na koji se način željela predstaviti neumskoj publici.

Trebala najaviti
- Nije bilo nikakva razloga za bojkot njezina nastupa. Ona se vjerojatno dogovorila da joj netko iz publike doda zastavu, no to nije rekla uredniku programa. Bilo je dovoljno samo da nam to najavi. Što se nas tiče, mi bismo to tako i prikazali objasnila je.
  Federalna televizija je, uz TV prijenos uživo, i emitirala program, no cijeli etnofestival vodi direktor Tomislav Šojat i umjetnički direktor Jurica Pađen.